Институтът по царевицата в Кнежа създаде нова технология за отглеждане на зърно при условия на засушаване. Това съобщи директорът на института, ст.н.с., д-р Димитрина Илчовска.

Последната ни технология е научно обоснована база за разкриване на алтернативни пътища за увеличаване на добивите и производството на царевица в условията на глобалното затопляне на атмосферата на планетата и прогнозата, че територията на нашата страна през следващите години ще попада под влиянието на по-топъл климат и засушаване, поясни д-р Илчовска.

Ако земеделският производител се съобрази с комплекса от мерки и действия, включени в тази особено актуална технология на института, при екстремни условия тя гарантира добиви от над 500-600 килограма от декар, допълни директорът.

В Института по царевицата се подготвят да отбележат 85-годишнината от създаването му. В Кнежа на 10 септември ще се състоят поредица от прояви - тържествено честване, юбилейна научна сесия и демонстрации на най-новите постижения на специалистите на института в областта на селекционната дейност.

Източник: БТА