Психолози твърдят, че са открили формулата на успеха. Как може да се възползвате от нея и какви са шансовете ви да станете милионер?

Аристотел Онасис - гръцки милиардер. Първата му работа е като телефонен техник. Роман Абрамович - в банковата си сметка има 12 милиарда долара. Отраснал е без родители.

Това са само двама от милиардерите, попаднали в изследването на американските учени. След задълбочен анализ на житейския им път, учените изведоха и формулата на успеха!

Математически така изглежда формулата на успеха: под "Х" се разбират личностните характеристики на човека, като умението му да общува и психологическата му мобилност. "Р" е за ресурсите с които разполага - като състоянието на неговото здраве, банковата сметка и контактите с различни хора. "К" е за личностните качества, като себеуважение и чувство за хумор. Формулата работи на принципа: "Колкото повече - толкова по-богати!"

Доцент Маргарита Димова от години се занимава с изучаване на феномена "успех". Според нея талантът е предпоставка за успех, но далеч не е най-важната.

"Имаме едно такова разбиране, че способностите на хората малко могат да се променят чрез труд. Така прекалено много вярваме в дарбата, таланта", обяснява доц. Дилова.

Психологът допълва, че ако искаме да успеем, трябва да сме открити към всичко ново! Страхът от провал затваря погледа на човек към възможностите за успех.

"Открива се някаква възможност, нямаме достатъчно информация и понякога ни е страх да се впуснем в изследване, в приключение някакво", смята тя.

Учените дават и други съвети за това как да забогатеем. Според тях е важно да слушаме интуицията си и по възможност да мислим позитивно. И най-важното - винаги да мислите за себе си като за успял човек!

Източник: bTV