General Motors Co. може да подпише тази седмица споразумение за продажбата на марката Hummer на китайски машинопроизводител, информира Bloomberg, позовавайки се на източници близки до компанията.

Ръководители на потенциалния купувач Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co., базиран в Ченгду, се очаква да пристигнат в Детройт в началото на тази седмица, за още преговори с GM.

Споразумение може да бъде постигнато и обявено по време на посещението. То обаче ще трябва да бъде одобрено от регулаторните органи в САЩ и Китай преди да влезе в сила.

Главният изпълнителен директор на GM Фриц Хендерсън се опитва да продаде половината щатски марки на компанията, за да може автопроизводителят да се концентрира върху производството на четирите марки, които остават. Компанията закрива Pontiac и води преговори за продажбата на Saab на шведския производител на спортни автомобили Koenigsegg Automotive AB и марката Saturn на Penske Automotive Group Inc.

GM и Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery вече подписаха през юни меморандум за разбирателство за продажбата на Hummer.

Подразделението Hummer ще остане в САЩ дори и след евентуалната сделка като се обмислят няколко варианта за централа, включително Детроит или Нешвил, Тенеси.

Отделянето от базираната в Детройт GM означава, че Hummer трябва да създаде свои собствени офиси, докато се подготвя да започне производство на SUV-та под собствеността на Tengzhong. Китайската компания ще поеме споразуменията на Hummer с дилъри и управлението на компанията на високо ниво.

Hummer ще има 100 или по-малко корпоративни служители и ще сключва договор с GM за производството на автомобилите. Продажбата ще запази повече от 3 000 работни места в САЩ.