Бутилиращата компания на PepsiCo. PepsiAmericas инвестира 150 млн. долара за най-големия бутилиращ завод в Европа, който ще се строи в Румъния, предаде АP. Заводът ще се намира на запад от Букурещ и ще бъде разположен на площ от 30 000 квадратни метра.

PepsiAmericas наследи през 2007 г. групата Quadrant Amroq Bottling (QAB), производител и дистрибутор на Pepsi за Румъния. QAB Румъния притежава два завода в Букурещ и един в окръг Ковасна в Централна Румъния.

По време на комунистическия режим пепси-кола бе единствената западна безалкохолна напитка, която можеше да се купи в Румъния. Съперникът кока-кола се появи на пазара едва след разпадането на Съветския съюз през 1989 г.

PepsiCo. подписа през този месец споразумение за изкупуване на двете си най-големи бутилиращи компании - Pepsi Bottling Group и PepsiAmericas.

Продажбите на PepsiAmericas намаляха с 6 процента през второто тримесечие на тази година и достигнаха 1.26 млрд. долара. За същия период миналата година продажбите са били 1.34 млрд. долара.

Източник: БТА