В момента на подписване на договора за заем за АЕЦ „Белене" през 2007 г., критерият за ликвидност вече не е бил изпълнен, заяви Петър Димитров, бивш министър на икономиката и енергетиката по Нова телевизия.

Банки, които са отпуснали заема за АЕЦ „Белене" са сериозни, те не търсят далавера, заяви той. Според него твърде малкия лихвен процент е повод банките да поискат да вдигнат лихвата днес в условия на криза.

„Ръководството НЕК е подписало договора, и то носи отговорност", заяви бившият министър.Изчисленията за заема днес се правят спрямо миналата година, когато НЕК е с печалба близо 100 млн лв., но коефициентът, който се изчислява не е бил покрит. За пръв път чувам за тази клауза в договора, защото до сега никога не е поставяно искане за връщане на заема, заяви Димитров.

Проблемът е във финансовата криза. Паднаха цените за енергия на външния пазар и единственото, което НЕК поискаха да се вдигнат цените. Не може при положение, че в района падат цените, ние да ги вдигаме, коментира Димитров.

В условията на криза НЕК не се оправи с вътрешната ефективност. АЕЦ "Козлодуй" продава на загуба на регулирания пазара за потребителите, обяви бившия министър на енергетиката.

Според него спирането на проекта "Белене" ще бъде огромна загуба за България. Над 700 млн. ще трябва да бъдат платени за оборудването, и изпълнителя може да поиска неустойка. Това е най-готовият проект на Балканите, Румъния и Турция също искат да строят атомни централи и изчакват какво ще направи България.

Ако искаме да сме фактор, трябва да постоим Белене, заяви той. Според него новото правителството не може да реши елементарни проблеми като въвеждането на новите карти и практикува управление на инат.