Компанията с най-голяма пазарна капитализация в света PetroChina Co., обяви по-голяма от очакваната печалба за второто тримесечие, информира Bloomberg.

Добрият положителен резултат се дължи на отчетената рекордна печалба от дейността на компанията, свързана с рафинирането на петрол, след като правителството на Китай повиши цените на горивата, а възстановяването на китайската икономика породи търсене.

Печалбата на компанията за второто тримесечие нараства с 26%, до 31.5 млрд. юана (4.6 млрд. долара).

Друга голямa петролна компания China Petroleum & Chemical Corp., известна като Sinopec, също обяви ръст в печалбата по-рано. Положителните резултати контрастират със спада в печалбата на компании като Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell Plc.

Оперативната печалба на подразделението за рафиниране на петрол на PetroChina достига рекордните 17.2 млрд. юана за първите шест месеца на годината.

Печалбата на компанията за първото полугодие пада със 7.2%, до 50.5 млрд. юана.

Цената на петролните фючърси в Ню Йорк е поскъпнала повече от два пъти до 72 долара за барел, в сравнение с 33.55 долара на 12 февруари. Повишение дойде в резултат на спекулациите, че световната икономика се възстановява и потреблението на горива може да нарасне. Цената на петрола обаче остава с около 50% под рекордното си ниво от 147.27 долара за барел регистрирано през юли 2008 г.