Най-голямата италианска банка UniCredit SpA обяви, че средствата, заделяни за покриването на лоши заеми в Източна Европа, може би са достигнали своя максимум, информира Bloomberg.

"Въпреки че трябва да сме предпазливи, когато говорим за провизии за покриване на загуби от заеми мисля, че малко или много вече сме достигнали тавана," казва ръководителят на компанията за Източна Европа Федерико Гицони. "Регионът все още допринася най-много за печалбата на групата."

UniCredit, която очаква около 4 млрд. евро държавна помощ от Италия и Австрия, обяви в началото на миналия месец, че провизиите за лоши заеми са се удвоили до 155 млн. евро през второто тримесечие. Акциите на италианската банка се обезцениха през миналата година поради опасения, че финансовата криза и вероятността от икономически срив в Източна Европа могат да се отразят на печалбата на банката.

Източна Европа е допринесла за 30% от приходите от търговско банкиране на UniCredit за миналата година. Италианската финансова институция придоби сериозни компании в региона с покупката на HVB Group през 2005 г.

Икономическият растеж в Източна Европа ще се върне през следващата година, а пълно възстановяване ще има до 2011 г., смята Гицони.

От UniCredit очакват Централна Европа и Турция да се възстановят първи, докато рисковете остават за Украйна, Казахстан и в по-малка степен за Русия, според Гицони.

Акциите на италианската банка се търгуваха с понижение от 0.9% в цената, до 2.51 евро за брой към 11:23 часа българско време днес. Книжата са поскъпнали с 67% през настоящата година, но все още губят 65% от стойността си в сравнение с началото на 2008 г.