Порно филм, заснет от феминистка-автор на документални филми и финансиран от данъкоплатците има премиера в шведската столица Стокхолм тази вечер, предаде АФП.

"Мръсни дневници", колекция от 12 късометражни порнографски филма, заснети от режисьорката Миа Енгберг е получил 48 000 евро обществено финансиране от Шведския филмов институт.

"Порното винаги е правено от мъже за мъже", заявява Енгберг, обяснявайки причините за заснемането на лентата. "Преди всичко, това е показ на сексуалността от женска гледна точка. Той не е направен да удовлетворява мъжката аудитория и целта му не е да прави пари", добавя авторката. Ендберг смята, че това, което прави "Мръсни дневници" феминистки е, че разкрива женската сексуалност по естествен начин и бяга от това, което тя възприема като основното направление на сексистката порно тенденция да се третират жените като обекти.

"Мисля, че това е бъдещето. Най-популярният жанр сега е домашно произведено порно, заснето от обикновени хора", казва тя. Клипове от филма се появиха на уебсайта на Енгберг. Беатрис Фредриксон, член на младежкото крило на консервативната Умерена партия на премиера Фредрик Райнфелд и автор на антифеминистки инициативен блог, разкритикува решението да се използват пари на данъкоплатците за финансиране на филми.

"Не мисля, че правителството трябва да финансира подобни неща, само защото те са "феминистки" да получават средства", казва тя. Енгберг обаче отхвърля критиките, че подпомагането на порно секс филми с пари да данъкоплатците е пилеене на фондове.

"Произвеждаме 70 минути висококачествен филм... срещу само 48 000 евро. Не мисля, че тези пари биха могли да бъдат похарчени по-добре", отговаря режисьорката на творбата. От Шведския филмов институт допълват, че участващите актьори са на възраст над 18 години, не правят нищо против волята си и получават еднакви възнаграждения.

"Това прави проекта на Миа Енгберг различен от обикновеното порно по много начини. Това е амбициозен проект, в който форма и съдържание отговарят на изискванията ни за проекти, които подкрепяме", изтъква ръководителката на института Сиси Елвин Френкел.

Източник: БГНЕС