Ако напоследък ставате трудно или откривате, че заобикаляте доста, за да избегнете преминаването покрай един определен кабинет, може би просто работите за офис тиранин, пише Business Week.

Офис тирани са тези шефове, които поразително приличат на деца в държанието си, често на невръстни деца. Защо се случва това? Защото всички сме хора и зад професионалната фасада сме пораснали деца, които дават воля на емоциите си и не могат да контролират силата си. За съжаление, в дадени моменти между 9 и 5, някои хора просто не могат да контролират детето в себе си. Така тези шефове развалят деня ви и нанасят поражения на продуктивността в офиса.

Офис тиранинът може да бъде и изгубено малко агънце - детенце, което си няма и идея за какво става въпрос, страхуващо се да разкрие и най-малката некомпетентност. Тяхното лутане в различни настроения, капризност или безкрайни въпроси могат да ви накарат да пропълзите под бюрото, или да настроите мейла си на постоянен автоматичен отговор, че не сте в офиса. Независимо за кой вид офис тиранин работите, той ви разсейва и ви кара да се чудите дали работите в училищен двор или в компания.

Ето и петте отличителни белези на офис тиранина и как да се справяте с тях:

Внезапни гневни изблици

Вашият Отдел продажби не успява да изпълни прогнозираните резултати за тримесечието. И така, вашият офис тиранин дръпва една тирада, която го прави да изглежда като 2-годишно дете, което се тръшка по пода след като му е казано „Не!" Рационалната преценка на ситуацията и започването на конструктивен диалог не са сред козовете на вашия склонен към тиради офис тиранин. Тези шефове не могат да се справят с трудни ситуации, в които са безсилни, особено ако вашата работа е довела до проблема.

Съвети:

- Определете най-доброто време от деня или седмицата, за да говорите със своя офис тиранин: но не точно преди обяд или в понеделник сутрин, при срив в цената на акциите или при други спънки.

- Когато усетите че фойерверките започват, не оставайте за шоуто. Ако пък сте въвлечен, оставете своя офис тиранин пръв да даде израз на волята си, никога не отговаряйте на тирада с тирада.

- Наблегнете на комуникацията, предвиждането, смеха и справянето с проблема. Оставете линиите на комуникация отворени; предвиждайте проблеми и решения; прилагайте хумор и се справяйте с проблемите като сте положително настроени и действате проактивно.

Изискващ

Влизате в офиса и се чудите защо мейлът ви показва съобщение, че сървърът е блокирал. След това започвате да осъзнавате, че вашият изискващ офис тиранин е блокирал компютъра ви с 27 съобщения в пощата ви за различни задачи с прикачени огромни файлове и всичко това преди 9 часа.

В 9:30 той се появява и пита "Защо нямам отговор?" Нуждата от контрол, стремежът към перфекционизъм или опасенията за натиск отгоре могат да накарат вашия офис тиранин да крещи заповеди наляво и надясно, както се случва в армията.

Съвети:

- Задавайте очакванията. Когато шефът ви натовари с нова задача му кажете предварително колко време ще отнеме.

- Уведомете мениджъра си когато се чувствате затрупан със задачи и му помогнете да ги подреди по важност.

- При успешното приключване на даден проект кажете на боса си как взаимните, реалистични цели са ви помогнали да го приключите, за да подсилите положителния изход.

Нуждаещ се

Шефът ви току що е сключил голяма сделка с важен клиент - забележителен подвиг. Защото тогава има нужда от вашите постоянни похвали, че се е справил добре? Офис тираните могат да се появят на вратата ви в 5:30 вечерта и да са много разговорливи, както и да изразят опасение от раздялата, когато наближава време за вашата отпуска. Много от тях имат нужда от внимание и увереност.

Съвети:

- Насърчавайте независимостта на вашия офис тиранин и подсилете собствените му способности.

- Подгответе план, който да помогне на шефа ви да си подготви стратегия за това как да се справя с големи количества работа

- Помогнете на шефа си да научи, че другите хора, а не само вие, могат също да са му служат.

Инат

Много използвана дума за този вид офис тиранин е „не" при предявяването на власт. Също така, могат да бъдат чути неща като, "не мога", "не питай отново," "защото не искам," и т.н. Техните решения може да са лоши, но нещото, което са искали да внушат е постигнато. Компромисите изкарват много инатливи офис тирани извън тяхната зона на удобство.

Съвети:

- Използвайте положителен език, за да успокоите шефа си, когато се поддаде на инат.

- Знайте, че е по-лесно за офис тираните да бъдат по гъвкави, ако печелят нещо от цялата работа.

- Предлагайте избори и компромиси, които дават прави на вашия офис тиранин.

Разсейващ се

Стоите надалеч от вратата на офиса на шефа си, защото ви е помолил да него безпокоите докато завършва доклада си. Три часа по-късно влизате в офиса му и не само виждате, че е зарязал работата си, но и изработва най-дългата верига от кламери в света. Подобни офис тирани се интересуват само от това, което им изглежда важно в определения момент и имат проблеми с това да ви обръщат внимание.

Съвети:

- Направете комуникацията непреодолима. Представете мислите си убедително, за да избегнете отклонения.

- Добавяйте и въодушевление. Използвайте макети, визуални помощни средства и хумор, за да задържите вниманието на мениджъра си.

- Справяйте се с прекъсванията. Насрочвайте формални срещи (извън кабинета на тирана, ако е възможно), така че той да бъде по-добре подготвен и вероятността да загуби концентрация да е по-малка.

Има голяма вероятност да сте срещали по повече от един офис тиранин в кариерата си. Кой знае, може би самите вие сте се държали като такива от време на време. Само помнете, че е човешко и на може да се случи на всеки. Всеки може да се включи в облагородяването на работното място с по-голяма чувствителност към това, което наистина се намира зад фасадата.