Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лв., съобщи агенция "Дау Джоунс". През юли дефицитът беше 565 млн. лв. Според агенцията понижението идвало от орязаните с 15% разходи на правителството.

Агенцията подчертава, че това е най-голямото свиване на разходи от всички страни - членки на Европейския съюз. Като доказателство се сочат намеренията на кабинета да намали заплатите в държавния сектор и да не вдига пенсиите до лятото на 2010 г.

Най-лошите ефекти от кризата тепърва предстоят, но бъдещото намаление на разходите ще доведе до балансиран бюджет за 2009 година, казва пред "Дау Джоунс" българският министър на финансите Симеон Дянков.

Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лв. Това съобщи агенция "Дау Джонс" в петък, позовавайки се на информация, с която разполага. През юли дефицитът беше 565 млн. лв.

Според агенцията, понижението се дължи на намаляване на правителствените разходи с 15%, което е най-голямото свиване на разходите от всички страни-членки на Европейския съюз. Правителството обяви и намеренията си да намали заплатите в държавния сектор, и да не увеличава пенсиите до лятото на 2010 г.

Най-лошите ефекти от кризата тепърва предстоят, но бъдещото намаление на разходите ще доведе до балансиран бюджет за 2009 г., казва пред "Дау Джонс" българският министър на финансите Симеон Дянков.

Агенцията съобщава още, че икономисти от евросъюза приветстваха рестрикциите, въведени от новият кабинет, който беше избран с неочаквано голяма преднина през юли с обещанието, че ще спре корупцията, довела до замразяване на европейски помощи за 1.56 млрд. долара.

Източник: в. 24 часа