Десетте най-добре платени тенисисти в света са заработили общо 165 милиона долара за последните 12 месеца. Това е с 4% повече от сумата за миналата година. Парите от наградни фондове са 38 милиона долара, а останалите 127 милиона идват от реклами.

Класацията оглавява Роджър Федерер с доход от 36 милиона долара за година. Това, което отличава швейцарецът от останалите звезди на тениса е големият брой корпорации, които сключват дългогодишни договори с него. Той има 10-годишни контракти с Nike, Rolex, Wilson и Jura (шв. производител на кафе машини).

Ето и топ 10 на списание „Форбс". В доходите са включени както наградни фондове от състезания, така и хонорари от реклами, участия в прояви и др. за последните 12 месеца:

1. Роджър Федерер

Годишен доход: 36 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 50 млн. долара

Титли от Големия шлем: 11

Освен гореспоменатите компании, Федерер рекламира още Gillette и Mercedes. От реклами и обществени прояви той е спечелил 28 милиона долара за годината. Най-голямата сделка е 10-годишният му договор с Nike, според който той ще получава 10 милиона долара на година.

През 2009 Федерер закръгли парите си, спечелени от наградни фондове, на 50 млн. долара, с което надмина рекорда на Пийт Сампрас. Той надмина Сампрас и по брой титли от Големия шлем.

2. Мария Шарапова

Годишен доход: 22.5 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 12.6 млн. долара

Титли от Големия шлем: 3

Тази година беше белязана от контузии за Шарапова. Иначе тя рекламира Nike, Canon, Tiffany и Land Rover. Наскоро стана рекламно лице на шампоана Clear на компанията Unilever, с което си осигури по 2.5 млн. долара на година.

3. Рафаел Надал

Годишен доход: 20 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 25.2 млн. долара

Титли от Големия шлем: 6

На 23-годишна възраст Надал вече има спечелени 25.2 млн. долара от наградни фондове, което е четвъртата най-голяма сума в историята. След като миналата година спечели Уимбълдън, той се сдоби с три нови спонсора, сред които Mapfre - най-големият застраховател в Испания.

4. Серена Уилямс

Годишен доход: 18 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 26 млн. долара

Титли от Големия шлем: 11

26-те милиона долара от награди на Уилямс е рекорд не само в женския тенис, но и изобщо в женския спорт.

5. Анди Родик

Годишен доход: 16 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 16.8 млн. долара

Титли от Големия шлем: 1

Федерер е големият проблем на Родик. Американецът се е класирал четири пъти на финали на турнири от Големия шлем, като и четирите пъти е победен от Федерер.

6. Винъс Уилямс

Годишен доход: 14.5 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 23.9 млн. долара

Титли от Големия шлем: 7

По-голямата от сестрите Уилямс бе основната фигура в борбата на жените тениситики да получават същите пари като мъжете от Уимбълдън. През 2007 това стана факт, а Винъс спечели турнира и стана първата дама, получила същия чек, като мъжете.

7. Анди Мъри

Годишен доход: 12 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 8.5 млн. долара

Титли от Големия шлем: няма

22-годишният шотландец все още няма титла от Големия шлем, но в момента е номер 2 в света и се очаква това да се случи скоро.

8. Новак Джокович

Годишен доход: 10.5 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 12.9 млн. долара

Титли от Големия шлем: 1

22-годишният сърбин миналата година спечели Australian Open и с това се нареди сред топ тенисистите. Той получи и договор с Head, като рекламата, която засне (с участието на красиви манекенки и възстановка на сцена от филма Flashdance) стана истински хит в интернет.

9. Ана Иванович

Годишен доход: 8 млн. долара

Наградни фондове до сега в кариерата: 7 млн. долара

Титли от Големия шлем: 1

Миналата година Иванович спечели първия си Голям шлем и стана номер 1 в света. Очакваше се, че парите ще завалят към нея. Тази година обаче 21-годишната сръбкиня се представя доста зле и когато договорът й с Adidas изтече в края на 2009, не се знае дали за каква сума ще бъде подновен.

10. Джеймс Блейк

Годишен доход: 7 млн. долара

Титли от Големия шлем: няма

В момента Блейк е номер 23 в света, като най-доброто му постижение е номер 4 през 2006. Изпадането му в ранглистата обаче не притеснява спонсорите, тъй като Блейк компенсира с външен вид - той фигурира в класацията на сп. People на „Най-секси мъже в света".