Социалистическата опозиция във Франция вчера осмиваше президента Никола Саркози, след като се появи информация, че от неговия кабинет са помолили ръководителите на завод да подберат по-ниски служители, които да застанат зад миниатюрния лидер по време на негова реч, предава AFP.

От Елисейския дворец, както и от ръководството на завода за авточасти Faurecia отрекоха твърденията на ръководител на работнически синдикат, но ниска на ръст работничка е заявила пред белгийска телевизия, че е е била избрана, за да не засенчва президента.

На 3 септември Саркози посещава завода Faurecia в Северна Франция, за да аргументира политиката си, свързана с икономическите стимули в промишления сектор, който пострада сериозно от световната криза.

След като прави обиколка из завода, Саркози, за който се твърди, че е висок 165 см, изнася реч пред група седнали работници. Зад него се намира малка група служители на Faurecia, като никой от тях не е подчертано по-висок от него.

"Молбата или заповедта, ако предпочитате, е дадена на ръководството на Faurecia", казва представителят на синдикат Хосе де са Морейра пред новинарския сайт Rue89, добавяйки, че визитата е била обсъждана подробно от официалните лица, ръководството на завода и синдикатите.

В репортаж на белгийската телевизия RTBF, който стана интернет сензация във Франция, репортер разговаря с една от служителките на Faurecia, която е избрана за фон на речта на президента.

На въпрос дали е избрана заради ръста си, тя отговаря, че това е така и че никой от останалите не е трябвало да е по-висок от президента.

Репортажът вече качен в много френски сайтове, а социалистите от опозицията се присмиват на начина, по който се гради имиджът на Саркози.

От ръководството на Faurecia вчера излязоха с изявление, в което отричат слуховете, че от Елисейския дворец са предявили специални изисквания по отношение на служителите, които да присъстват по време на речта.

Саркози, който често носи обувки с висок ток, и беше заснет, стъпил върху кутия зад катедра, на която преди това е говорил президентът на САЩ Барак Обама, се твърди, че е изключително докачлив по отношение на ръста си.