Около 80 процента от автомобилите са застраховани, съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, предаде БТА. Европейските изисквания са за поне 90 процента обхват на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Трябва да бъде намерено генерално ново решение за контрола върху собствениците на незастраховани автомобили, но това КФН не може да предложи сама, тъй като е свързано с взаимодействия и с други институции като МВР и Министерството на правосъдието, отбеляза тя.

Имаме добро взаимодействие с тях, но е ясно, че колкото и усилено МВР да извършва проверки на пътя дали всички шофьори имат сключена застраховка, това не е достатъчно и броят на проверките не може да обхване нарастващия брой на незастрахованите водачи, коментира Агайн.

Надяваме се възможно най-скоро информацията за сключените застраховки да постъпва в реално време, но е добре и да се определи орган, който автоматично да наказва тези, които не са изпълнили задължението си, смята Агайн. Според нея най-подходящият орган е МВР.

Агайн беше в Народното събрание на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. Комисията прие годишния отчет за 2008 г. за дейността на КФН.

На 9 септември Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към парламента прие Годишния отчет за дейността на КФН за 2008 г. Председателят на надзорния орган Петър Чобанов и заместник - председателят Ралица Агайн представиха пред депутатите развитието на небанковия финансов сектор през изтеклата година и дейността на комисията като регулаторен, лицензиращ и надзоран орган.

Присъстващите бяха запознати и с текущото състояние на капиталовия, пенсионноосигурителния и застрахователния пазар, както и с предстоящите законодателни промени, които ще бъдат инициирани от КФН, информират от институцията.