Най-странните храни на света
Голяма доза от удоволствието от пътуването в чужди държави идва от това, че се запознаваш с нови неща. Тези десет специалитета определено са новост за много хора.
От сайта VirtualTourist класира десетте най-странни храни, които могат да ви сервират в чужда страна:
1. Кървав кейк - Тайван
В Тайван този специалитет (на снимката) се продава на пръчица. Прави се от смес на кръв от прасе и ориз. Продава се на улицата или по пазарчетата.
2. Жив октопод - Южна Корея
В Южна Корея не е изненада да ви сервират жив, мърдащ октопод. Препоръчва се да се яде бързо.
3. Скакалци - Уганда
Ловят се по време на дъждовния сезон и могат да се консумират както сварени, така и сурови - по ваш вкус. На всеки пазар можете да си купите скакалци, които да си сготвите в къщи - продават ги цели или без крака и криле.
4. Месо от гълъб - Франция
Въпреки, че за много хора гълъбите са мръсни улични птици, тяхното месо се счита за деликатес в изисканите ресторанти във Франция. В останалите части от света обаче не е много популярно, заради характерната му миризма.
5. Дуриан - Малайзия
Това е едър плод с бодлива кора и месеста вътрешност. Много хотели го забраняват, заради силната миризма, която направо плаши западните туристи, но според местните, ако свикнете с нея, ще харесате и вкуса.
6. Лутефиск - Норвегия
Това е вид маринована херинга, чиято подготовка отнема дни. В Норвегия е много популярна, макар че според чужденците, които са я опитали, това е най-гадната маринована храна, която човек може да си представи.
7. Ларви - Австралия
Високопротеиновата австралийска закуска, наречена „Грабс", се приготвя от ларви на нощни пеперуди. Измислили са я аборигените - в пустинята не са имали много голям избор.
8. Змийско вино - Виетнам
Не само, че се прави от кръв на змия, ами и се продава в бутилки с малка змия (нерядко и други животинчета) вътре. Казват, че има медицински свойства, Препоръчва се да се пие бързо.
9. Магарешко - Италия
В кръчмите на Южна Италия магарешкото месо си е най-нормално мезе.
10. Щрасуово месо - Южна Африка
Месото е с ниско съдържание на холестерол и се счита за по-здравословно от други видове. В Южна Африка го ядат всякак - на бъргъри, на колбаси, в заведенията можете дори да си поръчате омлет от щраусови яйца.