Русия може да продаде част от притежаваните от нея 75% от капитала на най-голямата петролна компания ОАО Роснефть, заяви в интервю за Bloomberg TV първият вице премиер на РФ Игор Шувалов, цитиран от РИА Новости.

По негови думи Русия може да възобнови продажбата на активи, защото правителството за първи път от 10 години насам се изправя пред дефицит в бюджета. В страната има около 5 500 предприятия, които могат да бъдат реорганизирани в отворени акционерни дружества (ОАО) и да бъдат продадени още тази година. Правителството обсъжда още и варианта да се освободи с част от притежаваните дялове във вече публични компании, включително и от Роснефть, коментира Шувалов.

„Настъпи времето, когато можем да се върнем към въпроса за приватизация", заяви Шувалов.

Първият вице премиер на Русия отбеляза в интервюто, че правителството смята да привлече средства от продажбата на лицензи за неизползвани петролни находища, газ и метали.

„Разполагаме с добри активи", каза той.

В IPO-то на Роснефть през лятото на 2007 г. бяха предложени 14% от капитала на компанията, като се привлякоха 10.4 млрд. долара.

Роснефть е държавна петролна компания, която е на челна позиция по добив на нефт. Основен акционер в Роснефть е държавната ОАО Роснефтегаз, контролиращо 75.16% от капитала. Други 9.44% от акциите са собственост от контролираното от Роснефть - ООО РН-Развитие.