Основните индекси на Българска фондова борса (БФБ) приключиха първата за седмицата сесия с повишения в рамките на 1%.

Индексът на сините чипове SOFIX днес добави 0.40% към стойността си, до 506.17 пункта, докато този на на най-търгуваните компании - BG40 се повиши с 0.95%, затваряйки на ниво от 135.77 пункта.

Оборотът на регулирания пазар надхвърли 4.0 млн. лв в края на днешната сесия.

След появилите се публикации около закупуването на контролния пакет в Девин АД от страна на фонда за дялово инвестиране Advent International, книжата на компанията днес представляваха особен интерес за инвеститорите.

Изтъргуваният обем по позицията възлезе на 31 159 акции, които бяха търгувани на цени между 3.80 и 3.25 лв. за брой. Книжата на компанията поскъпнаха със 7.09%, до последните 3.25 лв. за брой. Това е и акцията на деня според екипа на Profit.bg.

Както в. „Капитал" писа в последния си брой, публичното дружество вече има нов собственик, в лицето на фонда за дялово инвестиране Advent International. По тяхна информация, потвърдена от двама независими източници, фондът е подписал през миналата седмица договор за покупка на контролния пакет акции в Девин.

Според вестника цената на сделката за цялата компания е 40 млн. евро (78 млн. лв.). Обект на покупката са 82% от капитала, от които 75.3% са собственост на австрийската компания Soravia, а останалата част са акции на висшия мениджмънт на Девин.

„Публикуваният материал за Девин във в. „Капитал" съдържа значително количество подвеждаща информация", заяви днес за Profit.bg Цветан Лъжански, изп. директор на Девин, без да уточни неточностите.

Очаква се компанията да излезе с официална информация по въпроса днес.