Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изтегли Монако от "сивия списък" на данъчно убежище, където попадна през април.

Сега страната е включена в т. нар. "бял" списък на държави, които водят данъчна политика, съобразена с критериите на ОИСР.

Решението за изваждане на Монако от списъка бе взето дни след като правителството на Монако сключи споразумения за политика на данъчна прозрачност с 12 държави, което е прагът, изискван от ОИСР за включване в "белия" списък.

Монако посочи, че в близките дни ще сключи договор за обмен на данъчна информация с Германия и че се водят преговори с Австралия и Холандия.

Монако вече има такива договори за данъчна прозрачност с Андора, Австрия, Бахамските острови, Белгия, САЩ, Франция, Лихтенщайн, Люксембург, Катар, Самоа, Сан Марино и Сен Китс.

Финализирани са и договори с Гренландия, Фарьорските острови, Исландия и Норвегия, които предстои да бъдат подписани. Тези договори предвиждат обмен на данъчни сведения в конкретни случаи и по конкретни и основателни искания.

До момента Монако не предоставяше сведения за чужди сметки на данъчните власти на трети страни, а само на правосъдието на тези страни.

Източник: БГНЕС