Общинският съвет в британския град Бристъл след дълги дебати реши да признае за "произведение на изкуството" графитите на местния райтър с артистичен псевдоним Бенкси.

Решението идва след дълги години преследване от страна на властите на твореца, наричан "арт-терорист".

Стрийт-арта на райтъра (човек, който рисува графити), макар и подложен на щателна "дисекция", в крайна сметка получи дълго очаквано признание. За това спомогна и мъдрото решение на бристълската община да се вслуша в гласа на народа. След проведен мини-референдум спрей-творчеството на Бенкси бе признато за "културен продукт".

Това обаче едва ли щеше да се случи, ако организираната в Бристъл изложба на райтъра не доведе стотици хиляди чуждестранни туристи, донесли печалба от 10 млн. паунда за градската хазна. Едва тогава местните власти осъзнаха, че графитите не само не носят вреда, но могат дори да носят и полза.

Какво следва оттук насетне? Най-малкото: прекратяване на "гоненията" срещу Бенкси и останалите бристълски райтъри. Освен всичко останало, унищожаването на произведенията досега струваше на общината немалко средства.

Колкото до Бенкси, никой не знае истинското му име, което, подобно на други детайли от биографията си, вече бившият "арт-терорист" старателно крие.

Източник: БГНЕС