Последствията от не приемането на отчета за дейността на Комисията за финансов надзор от народните представители е лоша оценка и основание да бъде сменено ръководството й, заяви съпредседтелят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

Иван Костов цитира данни, които показват, че през отчетния период пенсионните фондове са загубили около 600 млн.лв., а застрахователите между 350 и 400 млн., което прави обща загуба от 1 млрд. лв. за 2008 г. Костов изрази възмущение, че комисията не е била активна във времето, в което всички са предупреждавани за финансовата криза, че във всички страни са набелязани и взети мерки срещу нея, с изключение на България.

Точно Комисията за финансов надзор е трябвало да предупреди правителството и всички участници на този пазар за приближаващите опасности, но тя не го е направила. Следствие на това, много притежатели на акции, застрахованите в доброволните пенсионни фондове и други са понесли сериозни загуби.

На въпрос дали някой е спечелил от липсата на предупреждения и взети мерки, за да се получи този срив, Иван Костов отговори, че когато едни губят, други печелят, но той не бил прокуратура, за да разследва дали това е правено умишлено.

Печелившите от срива на борсата са хората, които са я напуснали точно преди кризата. БФБ няма да се възстанови и след 20 години. Аз съм притеснен за тази наша борса, каза той.

Обяснението на ръководството на комисията за финансов надзор, че загубите, като следствие от световната финансова криза, са неоснователни, според Костов.

Източник/Снимка: БГНЕС