Днес, както всеки четвъртък, близо час преди да отвори американският пазар, очакваме да бъде обявен броят на подадените молби за получаване на помощи при безработица за изтеклата седмица.

Към момента фючърсите на основните американски индекси са без съществена промяна, като повечето инвеститори очакват днешните макроданни за това, как се справя икономиката.

В сряда Dow Jones се приближи до 10 000 пункта за пръв път от октомври 2008 г., но не успя да премине тази граница въпреки силния старт на търговията, повлиян от подобрените изгледи на ФЕД за икономиката и решението му да запази лихвения процент непроменен.

Още миналата седмица достигнаха до пазара позитивни сигнали от председателя Бен Бернанке, който каза, че рецесията „изглежда е приключила" от техническа гледна точка, въпреки че все още са налице проблемни зони, като една от тях е безработицата.

Днес очакваме да бъдат обявени и данни за продажбите на съществуващи домове. Инвеститорите ще държат под око и срещата на Г-20 в Питсбърг.

Към момента фючърсите на основните американски индекси имат следните стойности - Dow Jones (-0.10%, до 9 707.00 пункта), широкият индекатор S&P 500 показва спад от 0.10% до 1 057.80 пункта и технологичният Nasdaq 100 е +0.03%, до 1 726.00 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация