Световната финансова криза се е отразила на размера на приходите на бразилските представители на Дядо Коледа. За това са разказали участници в необичайния техен конгрес в Рио де Жанейро, предаде РИА Новости.

"Миналата година сме загубили от 30-40 % от печалбите, но разчитаме на постепенно възстановяване на пазара през тази година", заявил ръководителят на специалната школа за подготовка на наследници на щедрия и обичан от децата по цял свят старец Лима Шерем. По думите му, освен финансовата криза една от основните заплахи за традиционните спътници на празника са новите технологии.

"Ние действително губим част от пазара поради новите електронни кукли, които дори разговарят с децата", смята инструкторът по обучение на изпълнителите на всевъзможни желания, облечени в червено и бяло. Бразилия е в южното полукълбо и Коледа настъпва в страната в разгара на тропическото лято там.

Въпреки това, в празничните украси присъстват зимни атрибути, идващи от Европа и САЩ. Така по улиците на бразилските градове в 30-градусовата жега, освен облечения в топъл халат брадат старец с торба с подаръци, могат да се видят и коледни елхи, елени-кукли на впряг, а също и изкуствен сняг.

Източник: БГНЕС