В продължение на година списание „Newsweek" работи заедно с водещи фирми в областта на екологичните прочувания - KLD Research & Analytics, Trucost и CorporateRegister.com, за да състави списък с 500-те най-големи американски компании, класирани по техните усилия да опазват околната среда.

Задачата е била трудна, подчертават от изданието, защото в отделните сектори нещата стоят различно. „Това е като да решиш дали Тайгър Уудс или Леброн Джеймс е по-добър спортист - та те играят различни спортове," казват от Newsweek. Някои индустрии са „по-мръсни" от други, а и много компании пазят някои данни като корпоративна тайна.

Въпреки това, от списанието са се постарали да съставят методология, по която да оценят компаниите.

Ето как изглежда топ 10:

1. Hewlett-Packard

Компанията е на първо място заради силните си програми за ограничаване на вредните емисии. HP е и първата голяма IT фирма, която обяви данни за тези емисии.

2. Dell

Главната квартира на компанията се захранва на 100% от възобновяеми източници на енергия. По използване на такива източници, компанията е номер 4 в САЩ.

3. Johnson & Johnson

Ангажира се в много и силни кампании за борба с климатичните промени.

4. Intel

46% от енергията, която използва в САЩ идва от възобновяеми източници.

5. IBM

Има политика за опазване на околната среда от 1971 г. Всички нови служители преминават курс по запознаване с начините за опазване на околната среда.

6. State Street

Една от най-загрижените компании в сектора на финансовите услуги. Ограничава използването на електричество и пътуванията със самолет.

7. Nike

650-те фабрики в 52 държави, които Nike контролира, спазват политика за опазване на околната среда. Използва органичен памук. Производството на самите продукти изхвърля по-малко отпадъци, отколкото производството на опаковките.

8. Bristol-Myers Squibb

Фармацевтичната компания обяви план за намаляване на вредните емисии с 10% до края на 2010.

9. Applied Materials

Произвежда продукти, които да използват възможно най-икономично вода и електроенергия. Самата компания обаче използва доста вода в производството си и се стреми да намали употребата й с 10% в следващите 5 години.

10. Starbucks

Използва рециклирана хартия и органично кафе. Обвиняване е обаче, че разхищава вода.

В сектора „Банки и застраховане" на първите три места са Wells Fargo, Citigroup и Travelers. В сектора „Храни и напитки" отличник е Coca-Cola.