Днес се навършват 180 години от създаването на Скотланд ярд - полицейското управление на Голям Лондон, предаде ИТАР-ТАСС. Организирано като алтернатива на тогавашните частни детективи, лондонското управление постепенно се превърна в най-мощното полицейско формирование в кралството, което наброява днес над 50 000 оперативни сътрудници и служители. Дейността му обхваща територия с площ 787 квадратни километра (без лондонското Сити) и население близо 8 млн. души, посочва агенцията.

Освен традиционната полицейска дейност по охрана на реда и борба срещу престъпността, Скотланд ярд е и главна квартира на британското антитерористично подразделение. Това му отрежда уникална роля в полицейските сили на страната - управлението контролира фактически цялата държава, без да доминира над останалите правоохранителни органи.

Властите възлагат на Скотланд ярд най-отговорните и деликатни разследвания в страната, например по повод злоупотребите при осребряването на разходите на британски депутати, предизвикали шумен скандал. Лондонското управление бе натоварено да разследва и обвиненията срещу британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 във връзка с изтезания на задържани, заподозрени в терористична дейност.

Столичната полиция често сътрудничи на властите в различни страни, когато става дума за залавяне на престъпници, напуснали кралството или пристигнали в страната след извършване на престъпни действия в чужбина. Скотланд ярд се включва и в тайни мисии на територията на други държави - обучава например

персонал от либийските сили за сигурност, както съобщиха неотдавна британските медии, припомня ИТАР-ТАСС.

Източник: бТВ