Икономическо напрежение, безмилостна конкуренция, ненормално работно време, съкращения, намалени бюджети, несигурност. Почти всяка компания се опитва да направи повече с по-малко средства и ресурси напоследък, а това си има цена, пише Forbes.

Ръководителите и мениджърите на средно управленско ниво са изтощени от многото работни часове и от големите изисквания към тях. Бизнес лидерите може би изпитват облекчение, че работят въобще, но са стресирани, изтощени и страдат от липса на сън. Резултатът? Здравословни проблеми, влошаващите се връзки с околните и по-слабо представяне на работното място.

Когато лидерите са стресирани те обикновено не се отнасят добре със себе си или с останалите. Много заети ръководители си прилагат самолечение с кафе, кола и енергийни напитки до няколко питиета и приспивателно вечер. Те ядат прекалено много, изобщо не се хранят или се хранят с неправилните неща. Физическите упражнения бързо отпадат от списъка им със задължителните задачи.

Стресираните лидери също така си го изкарват на другите.

За да се справите с негативната страна на стреса, имате два избора: Намалете напрежението или засилете способността си да се справяте с ефектите от него.

Ако можете да намерите начини да намалите външното напрежение, което причинява вашия стрес и претоварване, това е идеално. В същото време обаче се концентрирайте върху подобряването на психическата и физическата си способност да обработвате стреса. Ето как:

Знайте как реагирате на стрес. Обръщайте внимание на това как тялото ви реагира на стреса. Усещате ли пулсът ви да се покачва? Става ли ви горещо? Стискате ли неусетно челюстта си? Получавате ли главоболие или болки в корема? Колкото по-скоро разберете, че тялото ви реагира на стреса, толкова по-скоро ще можете да направите нещо по въпроса.

След това овладейте начините си на поведение, породено от стрес. Някои хора се придържат към обичайните си начини но го правят по-силно, по-усилено или по-дълго отколкото би било от полза. Други стават непредсказуеми или се държат по нехарактерен начин когато се сблъскат със стреса.

Знаете ли какво да правите когато сте стресирани? Започнете да обръщате внимание и вижте начините на поведение. Ставате ли прекалено емоционални? Заравяте ли се в подробности? Усещате ли, че ставате по тих, по-шумен, по-или по-резервиран?

Мислете също така за ефекта, който реакцията ви на стреса има върху другите. Екипът ви чувства ли се заплашен, в недоумение или изоставен? Забавяте ли нещата или натрупвате напрежението? Нарушавате ли обещания или си го изкарвате върху семейството си?

Спортувайте. Чували сте за това и преди, но е вярно. Редовните физически упражнения са най-добрия начин да останете физически здрав, а спортът предлага и психологични ползи в борбата със стреса. Физическите упражнения засилват чувството ви, че контролирате нещата, повишават самочувствието ви и помагат да регулирате емоциите си.

Сложете спирачки на стреса. Повече от 90% от бизнес лидерите споделят, че се справят със стреса като временно се изключват физически или психически от източника не техния стрес. Единият от начините е като ставате от бюрото си и се разхождате или като излизате навън за глътка свеж въздух приблизително на всеки 90 минути. Дишайте дълбоко или свивайте раменете си, или дори можете да затворите очите си за около минута.

Премисляйте отново работата си. Търсете начини да организирате и систематизирате задачите си. Планирането, организацията и определянето на приоритети са ефективни при управлението на стреса. Някои други тактики включват определяне на ролите, изясняване на очакванията и изпълнение на задачите при крайния им срок. Заостряне на фокуса ви също би било от полза: намирайте начини да отделяте най-много усилия на най-важните задачи и приоритети, както в професионалния така и в личния живот.

Учете се от професионалните спортисти. На практика можете да вършите повече за по-малко време като практикувате изкуството на възстановяването. Професионалните спортисти знаят, че ако се напрягат на 100% през цялото време ще постигнат малко или няма да постигнат нищо в дългосрочен план. Те отделят време за презареждане в тренировъчния си процес. Можете да правите същото.

Правете го като намирате ефективни начини да поставяте граници. Слушайте музика докато се прибирате вкъщи. Изключвайте телефона си и не проверявайте електронната си поща когато прекарвате време със семейството. Намерете си някакъв вид социална дейност или хоби. Отмората е от съществено значение за ясното и креативно мислене, за здравите връзки и за доброто здраве. Помнете, че времето и енергията, които отделяте извън работата си, могат да повишат производителността ви и способността ви да се справяте с нещата на работното място.

Нарушаването на традиционните ви реакции на стреса не е лесно. Може да усещате, че нямате време да спортувате, да се храните правилно или да препрограмирате поведението си когато сте стресирани. Имайте предвид обаче следното нещо: Настоящото ви високо ниво на стрес може да бъде новото ви нормално ниво. Забързания ход на деня, несигурността, увеличените отговорности те може да са за вас. Ако е така, трябва да имате добри умения да се справяте с това или неприятностите ще ви застигнат рано или късно.

Така че започнете с малка промяна (15-минутна разходка всеки ден) или нещо също толкова простичко (бройте до 10 когато сте ядосани) и надграждайте върху това. Малко усилия ще подобряват способността ви да управлявате стреса и ще ви преведат през промяната и предизвикателствата, които са неизбежни в живота на лидерите.