Държавата да заведе съдебен иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да си вземе 4521 дка гори, които му бяха върнати в повече с решение на поземлената комисия в Самоков. Това препоръчва в доклад до премиера Бойко Борисов работната група към Агенцията по горите, която от месец проучва казуса.

„Във връзка с извършената реституция на горите на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис ІII е образувано наказателно производство срещу неизвестни извършители. В хода на разследването е назначена тройна техническа експертиза", се казва в документа.

Заключението на комисията е, че 4521.479 дка имоти са били възстановени на наследниците два пъти.

Държавата, в лицето на министъра на регионалното развитие, ще предяви иск за собственост срещу наследниците на бившите царе за възстановените площи.

Тъй като конкретният казус засяга не само дейността на Държавната агенция по горите, но и тази на Министерство на земеделието и храните, и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е наложително действията на всяко едно от трите ведомства да бъде координирано с останалите, а при необходимост да бъде сформирана работна група, която да подготвя и комплектова с доказателства съответните искове до съда.

Припомняме, че Прокуратурата установи през 2008 г., че част от имотите на царското семейство са върнати два пъти.

След като е било подадено заявление за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г., е последвало второ заявление за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г.

Оказва се обаче, че вторият масив е част от вече възстановения, и така на практика е върнат два пъти.

Доц. Георги Костов, председател на Държавната агенция по горите, коментира днес пред БНР, че случаят с царските имоти е разследван и преди, но никога не е приключвала работата до край.