Жените поддържат здравето и фигурата си по-добре като играят футбол, отколкото като правят крос, показа изследване на датски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".

Динамиката на играта е идеална за поддържане на формата, защото прави сърцето по-здраво и по-издръжливо. Общуването между жените, които ритат, освен това позволява футболът да се тренира по-редовно, отколкото кросът.

Проф. Петер Круструп от Университета на Копенхаген и колегите му в продължение на две години изследвали 100 нетренирани жени преди менопауза. Те били разделени на три групи. Едната играела футбол, втората бягала за здраве, а третата била контролна.

Оказало се, че футболът е най-полезен за дамите. Освен че е приятен социален ангажимент, докато играят футбол, жените тренират сърцето си като скачат, спринтират, обръщат се, ритат и се счепкват, за да си отнемат топката. Тези движения съчетават аеробни със силови упражнения.

След 4-месечна игра на женски футбол за развлечение значително се повишават максималното поемане на кислород, мускулната маса и физическите постижения, включително издръжливостта и способността за спринтиране. Това прави футбола по-полезен за жените от спринта.

Проф. Лайла Отесен отбелязва, че жените, които тичат, са мотивирани от желанието да влязат във форма и подобрят здравето си, докато футболистките се фокусират върху самата игра и извличат удоволствие колкото от движенията, толкова и от общуването помежду си.

Източник: БТА