20 млн. евро са инвестирани до момента в завода за соларни панели на "Соларпро" в Силистра, заяви председателят на УС на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев.

Холдингът има намерение да инвестира още 100 млн. евро в подобни проекти в цялата страна.

В близко бъдеще, когато пазарните условия позволят, планираме "Соларпро" да се търгува самостоятелно на Българската фондова борса, каза още Прокопиев.

Сегашния капацитет на производство на завода в Силистра е 6 Мвт годишно, като до края на тази година той ще бъде увеличен с още 6 достигайки 12 Мвт, което ще бъде най-големия работещ капацитет на Балканите.

До края на 2010 година общият годишен производствен капацитет ще достигне 18 мегавата.

Новия завод създава 120 нови работни места, а до края на следващата година се предвижда техния брой да достигне 256.

"Соларпро" изгражда основната част от слънчевите централи върху замърсена земя, която не е годна за земеделие. Целта на компанията е над 80% от влаганите елементи и материали в изграждането на слънчевите централи да бъдат произведени в България.

Средният срок на откупуване на енергийните разходи и въглеродни емисии за производството на компонените на слънчева централа е под 3 години, при срок на експлоатаци между 25 и 30 години. Инвестицията в соларни централи се възвръща за около 8 - 9 години.