Американският автомобилен гигант General Motors (GM) съобщи, че до края на 2009 г. ще се раздели с брандовете Hummer и Saab.

Продажбата, за която се носи слух вече почти цяла година, бе потвърдена лично от шефа на GM Фриц Хендерсън. Както е известно, GM бе в процедура на банкрут, но след извършената реорганизация поднови дейността си. В новите условия обаче за компанията се оказа извънредно трудоемко и скъпо да продължи да произвежда цялата гама от досегашни автомобилни марки, затова бе решено да бъде продаден брандът Hummer, а впоследствие и брандът Saab.

"В момента наша задача номер едно е да съсредоточим вниманието си върху възстановяването на предишните ни позиции на пазара", подчерта Хендерсън. "В новите условия няма как да си позволим да работим както досега, ето защо до края на годината Hummer и Saab ще бъдат продадени".

Нито един от кандидатите за двата бранда не е автомобилен производител, отбелязват от GM, като само единият е от САЩ. Засега от компанията отказват да разкрият тяхната самоличност, като само уточняват, че "става дума не за бизнес компании, а за частни инвеститори със сериозен финансов ресурс".

GM, все пак, няма да се раздели с двата популярни бранда на безценица. Купувачът на Hummer, например, няма да придобие автомобилния завод на GM в Шевпорт, Луизиана, където се произвежда моделът H3, като част от сделката. Той обаче ще стане собственик на цялата дилърска мрежа за бранда в САЩ. Понастоящем "възкръсналата" GM се подготвя усилено и за друг важен момент, свързан с борбата за повторното й утвърждаване на пазара - пускането на новите акции на компанията на фондовата борса от началото на 2010 г.

Източник: БГНЕС