Nokia Corporation е най-големият производител на мобилни телефони в света. Компанията е базирана в Еспоо, Финландия. Има 128 445 служители в 120 държави.

През 2004 делът на Nokia в БВП на Финландия беше 3.5%, а през 2003 г компанията беше отговорна за почти една четвърт от износа на страната!

Общите й приходи за 2008 г. са 50.722 млрд. евро, а нетната печалба е 3.988 млрд. евро. Активите на компанията се оценяват на 39.582 млрд. евро.

През втората четвърт на 2009 г. пазарният дял на Nokia е 38% от пазара на мобилни телефони.

Nokia се стреми да бъде винаги преди конкурентите си. Само в звеното за проучвания и иновации работят 39 350 души, което е около 31% от цялата работна сила на компанията.

Компанията има фабрики във Финландия, Бразилия, Индия, Мексико, Румъния, Южна Корея, Китай, Унгария и Англия.

Компанията е публична и е листната на борсите в Хелзинки, Франкфурт и Ню Йорк. По данни на сп. Форбс цената на акциите, към 12 ч. Българско време в петък беше .

През 2004 делът на Nokia в БВП на Финландия беше 3.5%, а през 2003 г компанията беше отговорна за почти една четвърт от износа на страната!

Класации

Nokia e най-големият производител на мобилни телефони в света.

В класацията на Interbrand на най-скъпите марки в света Nokia е поставена на пето място, като е оценена на 34.9 млрд. долара.

Компанията е на 42-о място в класацията на най-харесваните търговски марки в света на сп. Fortune.

Nokia непрекъснато печели приза за най-добър работодател във Финландия.

История

Историята на компанията започва през 1865 година, когато инженерът Фредрик Идестам построил фабрика за хартия. През 1968 г. той построява втора фабрика, близо до град Нокия. През 1871 г. компанията става акционерно дружество, наречено Nokia Company. Тя носи това име и до днес. През 1902 г. компанията прибавя производство на електрическа енергия към дейностите си.

От 1964 Nokia произвежда VHF радио в съдружие със Salora. Двете компании започват да разработват телефон по APR стандарт, първоначално за автомобили.

През 1979 г. Nokia и Salora се сливат и основават Mobria Oy, която започва производството на прототип на мобилен телефон. През 1982 Mobira е готова с производството на първия телефон за автомобил - Mobira Senator for NMT-450 networks.

През 1984 г. на пазара излиза един от първите преносими телефони - Nokia Mobira Oy. През 1987 излиза първият ръчен преносим телефон - Mobira Cityman 900.

Докато телефонът от 1982 г. е тежал 9.8 кг, то ръчният модел от 1987 е тежал 800 гр., което по това време е било революция. Цената му е била 24 000 финландски марки, което се равнява на около 4 560 евро. Въпреки високата цена, моделът бил буквално разграбен.

Някои неща, които не знаете за Nokia

Популярната мелодия на Nokia е от мелодия за китара от 19-и век, наречена „Гран Влас" на испанския музикант Франциско Тарега. Първоначално тя се наричала „Гранд Валс" и в списъка с мелодии на телефона, но през 1998 била преименувана на Nokia Tune, защото хората по света я асоциирали с Nokia и никой вече не помнел испанския музикант.

Първият разговор по GSM технология в света е направен през 1991 г в Хелзинки. Мрежата е осигурена от Nokia, а обаждането е направено от премиера на Финландия Хари Холкери.

В момента Nokia може да се счита за най-големият производител на цифрови камери и фотоапарати в света, тъй като продажбите на телефони с камери надминават продажбите, на които и да е други апарати за снимане.

Специалната мелодия за известяване за смс на Nokia e всъщност морзовият код за „смс".

В Азия на телефоните на Nokia няма цифрата 4, защото тя се счита за нещастна в югоизточните части на континента.

За разлика от други, при Nokia таймерът, отброяващ продължителността на обаждането не започва, когато връзката се установи, а когато започнете разговорът.

Понякога Nokia е наричана Aikon (буквите са наобратно).

Името на компанията идва от името на града Нокия. Името на града пък идва от река Нокиянвирта, което е финландската дума за животното самур.

Както споменахме и по-горе, първият ръчен мобилен телефон е тежал 800 грама.