Изключително голямото нарастване на търсенето на стомана в Китай и по-доброто от очакваното възстановяване на икономиката ще предотвратят спадът на потреблението на стомана да бъде чак толкова рязък, колкото се прогнозираше досега, заяви Световната асоциация по стомана (WSA), цитирана от Асошиейтед прес.

Според асоциацията потреблението на стомана най-вероятно ще спадне с 8.6 процента до 1104 млн. метрични тона през 2009 година, което е по-малко от прогнозираното през април намаление с 14.1 на сто.

Световното търсене на стомана догодина ще възвърне "умерен растеж" близо до производствените равнище от 2008 година, нараствайки с 9.2 процента до 1206 млн. метрични тона, отбеляза асоциацията, която обединява 180 производители на стомана, произвеждащи 85 процента от световния добив на стомана.

Търсенето в Китай се очаква да нарасне с 18.8 на сто тази година и с 5 на сто догодина. Други нововъзникващи пазарни икономики като Бразилия, Русия и Индия ще намалят търсенето със 17 процента през 2009 година и ще го увеличат с 12 нас то през 2010 година.

Свиването на търсенето е най-голямо в развитите страни - включително Съединените щати, Европа и Япония - където тази година то е намаляло средно с 34 процента, но се очаква да се възвърне през 2010 година с 15 на сто увеличение.

Източник: БТА