Ръководството на КНСБ смята, че бъдещето на комбината, е превръщането му в технологичен център по модела на Проекта „Дортмунд". Синдикалистите смятат, че държавата трябва да се произнесе веднага за съдбата на предприятието, сега когато остава само месец до разглеждането на оздравителния план.

Ако планът не бъде приет следва обявяването на процедура по ликвидация. Според Васил Яначков, председател на СО „Металици" дори да бъде ликвидран заводът ще остане проблем и то по-голям.

Частично решение на проблема, от КНСБ виждат, в спешно свикване на съвета на кредиторите и назначаването на поне още двама синдици. Само за една година са били освободени 3000 работници, тече процедура по съкращаването на още 500.

От Конфедерацията не коментират засега позииция на държавата за комбината. „Странни са нещата", отговаря Васил Яначков по този въпрос.

Работниците имат индикации, че по-голямата част от т.нар.облигационери стоят зад оздравителния план, тъй като ако се обяви ликвидация, те не могат да си върнат загубените пари.

Министерството на финансите трябва да се произнесе по възможността за разсрочване на публичните задължения, т.е. парите, които дължи на държавния бюджет. Засега не е ясно дали комбинатът ще трябва да връща на държавата вложените 700 млн. лева.

Дори да се прием оздравителния план, ако тези пари бъдат поискани „Кремиковци" няма да заработи. В същото време дори активите да се продадат няма да се получат 2 млрд.лв, колкото ще станат задълженията.

Днес лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов и четиримата вицепрезиденти на синдиката са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което се изисква да се оповести позицията на държавата и се потвърждава готовността по превръщането на предприятието в технологичен център. Политими Паунова, председател на Българска асоциация на металургичната индустрия твърди обаче, че дистанцирайки се от проблема, държавата показва, че иска ликвидацията на комбината.

„Категорично считаме, че „Кремиковци" прекалено много е използвало преференциите на държавата", коментира тя.

Източник: БГНЕС