"Предполагам, че така наречените лоши кредити в страната ще бъдат двуцифрени - в рамките на 14 - 15 процента", смята банкерът Левон Хампарцумян.

Лош кредит е този, който потребителите няма да могат да изплащат в продължение на месеци наред. Въпреки прогнозирания скок, потребителите не бива да се притесняват, тъй като банките ще им помагат да преструктурират бизнеса или кредита си, в случай, че са затруднени, допълни Хампарцумян.

Според него, заради кризата от 1997-ма, когато фалираха 14 банки, страната ни си е наваксала с фалитите за едно столетие напред и сега подобна опасност няма, категоричен е банкерът.

Колкото до това къде сме в световната икономическа криза, Левон Хампарцумян заяви, че е трудно да се прогнозира, но първите белези на излизане от кризата в САЩ и Европа вече са налице.

Страната ни обаче щяла да последва по-развитата част на Европа с един, два или три месеца закъснение, прогнозира той в интервю тази сутрин.

Съветът на банковия експерт към всички, е : „Да не държат яйца в една кошница". Или казано иначе, ако имаме спестявания, добре е те да са в различни банки

Източник: БГНЕС