На извънредно общо събрание акционерите на Девин ще гласуват промени в ръководството на бутилиращата компания. Събитието е насрочено за 16 ноември (понеделник), информират от Девин.

Точки от дневния ред предвиждат приемане на решение за освобождаването на Йоханес Аметщрайтер като член на СД на дружеството, както и за освобождаването му от отговорност като такъв. Предстои да се гласува изборът на нови членове на Съвета на директорите.

Сред новите имена са Матю Литобарски (Великобритания), Кристиан Мрук (Германия) и Албена Василева, гражданин на Холандия.

Предвижда се още приемане на решение за избирането на независими членове на Съвета на директорите при условията на чл.116а от Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Първите четири точки от дневния ред ще бъдат приети при условие, че Адвент Уотър (Люксембург) С.а.р.л. (Advent Water (Luxembourg) S.a.r.l.) придобие 13 475 000 акции от капитала на Дружеството, представляващи приблизително 75.316% от целия регистриран капитал.

Да припомним, че че на 23 септември 2009, около 21.00 часа българско време бе подписан договор за покупко-продажба на акции, съгласно който Адвент Интернешънъл, глобален фонд за дялово инвестиране, ще придобие от Соравия Груп Австрия приблизително 75% от акциите на Девин.

Оттам допълниха тогава, че финализирането на сделката зависи от няколко условия, едно от които е получаване на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. След финализиране на сделката, в съответствие с изискванията на българското законодателство, Адвент ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството търгувани на Българската фондова борса. Тримата изпълнителни директори на Девин ще запазят своят дял в капитала от приблизително 6.75%, посочиха още от публичното дружество.

Съгласно договорът за покупко-продажба на акции, цената се очаква да бъде в интервала между 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция, оценяваща 100% от стойността на капитала на Девин в диапазона между 28 и 29 млн. евро. Тази оценка се базира на обща стойност на предприятието в размер на 40 млн. евро, намалена с общия консолидиран размер на нетния дълг на дружеството и коригирана в зависимост от оборотния капитал към 30 септември 2009 г., като точната цена ще бъде определена в периода между подписване на Договора и неговото финализиране.

Соравия и Адвент Интернешънъл действат чрез специално създадени за целта дружества: съответно Девин Бетеилигунгс ГмбХ и Адвент Уотърс (Люксембург) С.а.р.л.

Дни преди официалното съобщение на Девин водещ български седмичник публикува неточна информация за цената на сделката на акция, последвана от значителен ръст по позицията в първия ден на новата търговска седмица.

В последствие изпълнителният директор на Девин, Цветан Лъжански, коментира за Profit.bg, че посочените данни са неточни.

Към момента още няма сделки с акции на Девин на борсата. В петък книжата на бутилиращата компания поскъпнаха на БФБ с 1.60%, за да приключат седмичната търговия на 3.12 лв. за лот.