Мощният ръст на цената на петрола, наблюдаван през последните дни, плаши дори и онези, които по принцип би трябвало да се радват на скъпото „черно злато". Представители на най-големите петролодобивни държави в света смятат, че в момента стойността на барел петрол не е справедлива, пише Interfax.

Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) са на мнение, че цената от 80 долара за барел е неоправдано висока, като няма да бъдат удовлетворени от връщането й към нивото от 100 долара за барел, цитира Bloomberg думите на генералния секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри.

Абдула ал Бадри не мисли, че цените ще достигнат отново три цифрени стойности в близко бъдеще, защото реално недостиг на доставки няма. Той е уверен, че ралито на пазара на петрола се обуславя от спада на долара, ръста на котировките на фондовите пазари и на спекулации.

Ръководството и държавите членки в организацията са обезпокоени от наличието на огромни запаси от суровината е нефтопродукти в хранилища, оценявани на 125 млн. т. Докато е налице подобно количество запаси, да се говори за ръст на търсенето е преждевременно.

„Когато видим, че запасите в хранилищата се изчерпат, може да говорим за възстановяване на търсенето", отговори Абдула ал-Бадри. - „Според нас цената от 80 долара за барел е завишена", добави той.

От друга страна ръстът в цената на петрола позволи размразяването на някои замразени по-рано заради икономическия спад, проекти по разширяването на резервни мощности от държавите членки. Днес ОПЕК разполага с резервни мощности за допълнителен добив на 6-7 млн. барела в денонощие. Този обем от суровината „може да бъде доставен на пазара по всяко време", заяви Абдула ал Бадри. Все пак главният секретар на организацията припомни, че държавите трябва строго да се придържат към квотите си за добив. През септември едва 62% от квотите са спазени.

С генералния секретар на ОПЕК е солидарен и венецуелският президент Уго Чавес. "Самият аз смятам, че 60 долара за барел е справедливата цена, като се отчете икономическата ситуация в света", заяви той преди дни.

Все пак картелът може и да се примири с високите цени на "черното злато". Цената на петрола може да поскъпне до края на годината до 95 долара за барел, ако от ОПЕК не променят добиваните обеми след рекордните съкращения и ако търсенето нарасне, предполагат експерти от Standard Chartered.

Според ръководителя на стоковото подразделение в Standard Chartered Морган Дауни съкратеният обем на добив на петрол от организацията превишава показателя на търсенето на суровината в условията на рецесия с 1 млн. барела на денонощие. До заседанието на ОПЕК през декември „цената вече може да е между 85-95 долара за барел и тогава организацията ще започне да разширява добива", отчита експертът.

Следващото заседание на ОПЕК ще се проведе в Луанда, Ангола, на 22 декември. В ОПЕК, на която се дължи 40% от световните доставки на петрол, влизат 12 държавеи - Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.