Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е на посещение в Москва. Той ще разговаря с колегата си Сергей Шматко и с вицепремиера Сергей Собянин. Това е първата визита на Трайков в руската столица, откакто новото правителство на Бойко Борисов встъпи в длъжност.

Министър Трайков е в Москва по покана на вицепремиера Собянин. Двамата са съпредседатели на смесената комисия за икономическо сътрудничество, чието поредно заседание е в София през ноември. Подготовката на това заседание е и повод за еднодневното посещение. Очаква се обаче акцентът в разговорите да бъде върху развитието на съвместните енергийни проекти.

До няколко седмици Русия очаква окончателен отговор от българското правителство за българското участие в атомната централа „Белене", в нефтопровода „Бургас-Александруполис" и газопровода „Южен поток".

Никой от проектите не е спрян, но преди посещението на Трайков в Москва бяха тиражирани спекулации, че България може да бъде изключена от „Южен поток"; че на „Бургас-Александруполис" е сложен край заради руското участие в аналогичния нефтопровод през Турция „Самсун-Джейхан".

Възможно е руската страна да хвърли повече светлина по тези въпроси, както и да се разбере стои ли нещо зад тези спекулации. Пред БНТ източници, близки до „Газпром", вече отхвърлиха твърденията, че България отпада от „Южен поток". А от компанията „Транснефт" вчера настояха, че проектът „Бургас-Александруполис" върви по план и няма да бъде спиран.

С колегата си Сергей Шматко Трайков се очаква да обсъди тази сутрин и реализацията на проекта „Белене". Руската страна вече изрази желание да участва и като инвеститор в атомната централа, но очаква конкретна оферта от София. Русия освен това отново включи в бюджета си сумата от близо 4 млрд. евро за възможно кредитиране на „Белене". Но дали кредитът ще бъде отпуснат, на кого и при какви условия още не е ясно.

Източник: БНТ