Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през третото тримесечие на настоящата година, попарвайки надеждите за край на икономическия спад, информира Reuters. Вместо това икономиката отчита най-дългия си период на рецесия.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е свил с 0.4% за периода юли-септември, докато анализаторите очакваха ръст от 0.2%. Това означава, че британската икономика се свива в шесто поредно тримесечие, което се случва за първи път откакто през 1955 г. започва да се води подобна статистика.

БВП на Великобритания се свива с 5.2% на годишна база, което е по-добър резултат от 5.5-процентния спад отчетен във второто тримесечие.

С оглед на предстоящите избори, които трябва да се състоят до следващия юни, продължителността на рецесията не е в полза на Лейбъристката партия на министър-председателя Гордън Браун, особено като се има предвид, че основните търговски партньори на Великобритания вече излязоха от рецесията.

Правителството прогнозира, че икономиката ще започне да расте до края на годината.

По време на настоящата рецесия БВП на Великобритания е паднало с 5.9% от пика до дъното си, в сравнение с 6.0% между второто тримесечие на 1979 г. и първото тримесечие на 1981 г., показват статистическите данни.

Неочакваният спад в сектора на услугите е ключов фактор за разочароващите резултати от днес. Секторът отчита свиване от 0.2% за третото тримесечие.

Промишленото производство е намаляло с 0.7% за третото тримесечие, като спадът на годишна база е 10.4%.