След изборите, за съжаление на всички хора с ляво мислене, българската левица е в тежка криза, благодарение на провала на БСП. Този конгрес е призван да постави ново начало - да възстановим социалдемократическата идентичност, заяви за БГНЕС председателят на ПП Българска социадемокрация Александър Томов, минути преди десетия конгрес на партията.

„БСП се проваля вече за трети път и това не е случайно", смята Томов. Той съобщи, че днес партията му ще приеме конкретни мерки в антикризисна програма, която ще предложат на премиера Борисов, както и решения в областта на социалната политика.

Социалдемократите не се явиха на парламентарните избори на 5 юли и отчитат, че са подкрепили ГЕРБ. Като причина за пасивността БСД, Томов определя „тежката атака от страна на БСП". „Ясно е, че БСП вече не може да претендира за монопол в лявото пространство. С 40 депутата нищо не може да се направи". От БСД са убедени, че вляво трябва да започне ново движение, защото дори БСП не оценяват колко е голям провалът им. Томов не очаква да има осъдени министри от кабинета Станишев. Той смята, че „ще се опитат да потулят всичко".

„По-добре пречупен, но никога прегънат", казва Томов по отношение на обвиненията срещу него. „Тези, които измислиха обвиненията срещу мене спряха националното развитие на две големи дружества. Това, което се случи с Кремиковци е по вина на директора на Станишев, на Петър Димитров, на Росен Карадимов", заяви той и за пореден път настоява, че е прав. Лидерът на социалдемократите казва в своя защита, че не само не е откраднал един лев, но всичко, което е правил е било за доброто на хората, за доброто на Кремиковци и за доброто на ЦСКА.

Първите стъпки на новото правителство на Бойко Борисов, Томов коментира като неизбежни. „Симеон Дянков и Бойко Борисов нямаха друг избор и трябваше да стабилизират страната. Това, което те направиха ще доведе до балансиран бюджет", отбеляза той. Следващата стъпка, според него, е възстановяването на българската икономика, реалния сектор и нова политика на инвестициите.

Източник: БГНЕС