Най-голямата испанска авиокомпания, Iberia, анулира около 430 полета днес и утре заради стачка на летателния персонал на групата, предадоха световните агенции.

От общо 1000 полета са отменени 360 вътрешни и 70 международни полета през двата дни на стачката, уточни испанският информационен сайт Синко диас.

Най-засегнато е мадридското летище Барахас с общо 210 отменени полета, следвано от барселонското летище Ел Прат, с 57 анулирани полета.

Стачката започна снощи в полунощ местно време, уточнява Асошиейтед прес. Синдикатите са призовали около 4300 стюардеси и стюарди да спрат работа за два дни, за да се сложи край на замразяването на заплатите, продължаващо от четири години. Според профсъюзите други категории служители, като пилотите, са си издействали увеличение на заплащането.

Предвидено е спиране на работа и на 10 и 11 ноември.

Иберия предлага на пътниците да им бъдат върнати парите за билетите или да се отложи полетът им.

В съобщение, поместено в уебсайта на авиокомпанията, ръководството изразява съжаление, че когато икономическата криза засяга толкова тежко сектора на въздушния транспорт и икономиката като цяло, синдикатите искат повишения на заплатите, "несъвместими" със състоянието на предприятието.

Източник: БТА