Изненадващо за много софиянци, столицата бе обявена за най-добър град за живеене за 2009 г. За да си обясним този странен избор разгледахме критериите, по които са оценявани градовете и ни направи впечатление, че докато София наистина води в някои области като култура, брой заведения и международни полети, то тя има тежки проблеми в други области, които не могат да бъдат пренебрегнати. Нека разгледаме критериите:

Плюсовете

Максимален брой точки София е получила в области от фундаментално значение като работно време на магазините и брой ресторанти с различна национална кухня. Питаме се дали това, че бутиците в мола работят до 10 часа и имаме ливански ресторант прави един град най-добър за живеене в страната?

По-нататък четем „инвестиции в инфраструктурни проекти". С лошата инфраструктура на града се сблъскваме всеки ден, с нея ни обясняват и задръстванията, които са най-тежките в цялата страна. Всъщност, точките, според класацията, са за „инвестиции в проекти", а знаем колко години може да отнеме реализирането на проекти в България. Може би е редно да дадем точки на София, след като видим и усетим резултатите от тях?

Не е ясно и за какви проекти става въпрос, защото това, че се строят затворени комплекси в елитни квартали не подобрява качеството на живот за повечето софиянци.

За сравнение в класациите, които изготвя консултантската компания Mercer, инфраструктурата е с голяма тежест в резултата, а това, което се взема предвид е: качество и покритие на мрежите за водоснабдяване и електроснабдяване, качество на телефонните и пощенските услуги, качеството на градския транспорт, уличният трафик и брой на международните полети от съответния град. В кое от тези (освен последното ) бихте дали висок резултата на София? А каква оценка ще й пишете за престъпност и чистота?

По-нататък в българската класация виждаме още изключително важните фактори като място, където да пиеш хубаво кафе в центъра (всеки град в България има хубави кафета в центъра) и брой гимназии с изучаване на чужди езици (от колко езикови гимназии има нужда един средноголям наш град?). Да, има доста езикови гимназии в столицата, но пък няма детски градини и истерията по записването на децата в тях е водеща новина в медиите, когато дойде време за това.

Минусите

Докато София действително може да получи точки по някои от гореизборените критерии, то има много важни фактори, по които тя трябва да получи ниска оценка - споменатите престъпност и замърсяване, както и шум, остарял градски транспорт, липса на места за паркиране, изнервени и нелюбезни хора, проблем с кучетата, който е вече извън всякакъв контрол. Не искаме да влизаме в безсмислени полемики със защитниците на животните, но в коя друга европейска столица сте виждали глутница бездомни кучета да спи в градинка пред държавно учреждение или да се разхожда покрай скъпи бутици на главни улици?

Магазините, за които пък се изтъква, че работят до късно и денонощните аптеки могат да влязат и в класация за най-намръщен обслужващ персонал.

Изглежда, че най-голямото достойнство на София остават по-големите възможности за намиране на работа и по-високите средни заплати, но те пък се изяждат до голям степен от по-високата цена на живота (наем, хранителни продукти, меню в заведения).

Равносметка

Сами преценете за себе си кое е по-важно за града, в който живеете - да има ниска престъпност, чисти улици и уредено движение или да има пет-шест ресторанта „с различна национална кухня" и няколко магазина, които работят до 10 часа.