Компания от Барселона ще предлага нощувки в хотел в Космоса и твърди, че ще започне да приема клиенти през 2012 г., въпреки силните критики, че няма да може да се справи с този срок, пише сп. Businessweek.

The Galactic Suite Space Resort обяви цена от 4.4 милиона долара за тридневен престой в хотела, като това включва тренинг от осем седмици на тропически остров.

По време на престоя си гостите ще видят изгрева на слънцето 15 пъти на ден и ще обикалят света на всеки 80 минути. Те ще носят костюми Velcro, с които ще могат да се прибират в стаите си, като се залепват по стените подобно на Спайдермен.

Изп. директор на компанията, инженер Ксавиер Кларамунт каза, че този проект ще постави компанията му далеч пред конкуренцията в една сфера, пред която лежи огромен потенциал.

„Може би за нас това все още е мечта, но за децата ни, след около 15 години, ще бъде напълно нормално да си прекарат един уикенд в Космоса", казва той.

Британският милиардер Сър Ричард Брансън вече има създадена компания

Virgin Galactic, която ще разхожда туристи в Космоса срещу 200 000 долара на пътуване.

Проектът на испанската компания, започнат през 2007, предвижда хотелът да се помещава в орбитата на Земята, на около 280 мили над повърхността и ще има капацитет за 4 гости и 2 астронавти-пилоти. Пътуването до совалката, която ще представлява самият хотел, ще отнема ден и половина.

За момента има резервации от 43 души и интерес от много повече.

За разлика от Брансън, испанците ще ползват руски совалки, за да транспортират гостите, а излитането ще става от площадка, която ще бъде построена на Карибите.

Скептици твърдят, че проектът звучи налудничаво, поне във времевата рамка, оповестена от компанията. Те изтъкват и че не ясно от къде ще дойдат парите за него,макар че от Galactic твърдят, че милиардер, чието име не споменават е обещал 3 милиарда долара за проекта.