Това дали и кога ще има АЕЦ Белене е въпрос на инвестирорски интерес и решение, ролята на държавата е само да определи мястото на ядрената енергетика в електроенергийния микс на страната, но не и да прави централи. Това каза днес Иванка Диловска, директор на дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на конференция на тема "Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергитака и климатични промени".

Нашата стратегия е ясна - атомната енергетика е полезна за държавата от гледна точка на това, че имаме изграден потенциал в тази област и че ядрената енергетика ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии, каза Диловска. От друга страна обаче съгласно нашия закон и съгласно европейската философия изграждането на нови мощности е предмет на инвеститорски решения, заяви тя.

Диловска посочи, че енергийната стратегия на България до 2020 г. е била разработена и приета на първо четене още от предишното правителство. През 2009 г. са приети нови енергийни пакети от ЕК - този от Киото и от Лисабон и техните директиви трябва да се транспонират в България, което налага преосмисляне на българската енергийна стратегия, обясни Диловска.

Други обективни причини за преработването на стратегията са финасово-икономическата криза и смяната на властта у нас. В момента проектът за европейска стратегия се конкретизира и синхронизира с европейското законодателство, а прогнозите за потребление на енергия се актуализират, каза експертът.

Тя посочи, че докато в Европа около 55 на сто от домакинствата са газифицирани и ползват синьо гориво за отопление, то в България газ стига до едва 2 процента от домакинствата. Газифицираненто на страната и изграждането на газоразпределителна мрежа ще доведе до намаляване на енергийния интензитет, но трябва да се увеличат доставките на газ за страната и да се гарантира тяхната сигурност, смята Диловска.

Ако до 2030 г. 30 процента от домакинствата са газифицирани и бъде изградена и газова централа като балансираща мощност за нуждите на развитието на възобновяемите енергийни източници, то потреблението на газ в страната ще се увеличи с 80 на сто, каза Иванка Диловска. Ето защо тя определи изграждането на междусистемни газови връзки със съседните държави като приоритет номер едно за българската енергетика.

В краткосрочен план трябва да бъдат договорени с Русия и нови количества газ, тъй като договорите за доставка изтичат през 2011 г. Приоритет е и изграждането на второ и модернизирането на съществуващото газово хранилище, посочи Диловска.

Според нас страната ни ще бъде в състояние да преизпълни ангажимента си за 16 процента възобновяеми енергийни източници от общото енергийно потребление на страната до 2020 г., което ще позволи да продаваме сертификати за зелена енергия, каза още енергийният експерт. Като една от големите слабости на енергийната политика на България в момента Диловска посочи липсата на свободен пазар на електроенергия и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия с всички въглищни централи.

Според Диловска този проблем трябва да бъде скоро решен от регулатора и да се появи енергия, закупувана на конкурентни цени.

Източник: БТА