10 хиляди души излязоха на демонстрация в град Рюселсхайм, провинция Хесен, в знак на протест срещу политиката на General Motors, който отказа да продаде най-стария немски автомобилопроизводител на руско-канадския консорциум Magna - "Сбербанк".

"Желаем Opel да има бъдеще в Германия и Европа. Opel трябва да остане", заяви на митинга премиерът на провинция Хесен Роланд Кох, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той припомни, че Рюселсхайм, където се намират предприятията и централата на компанията са "сърцето на Opel". На аналогичен митинг в Кайзерслаутерн, провинция Райнланд-Пфалц, където е разположен един от четирите завода на Opel във ФРГ и който е най-сериозно застрашен от закриване, ще говори премиерът на провинцията Курт Бек.

На митинг в Бохум, провинция Северен Рейн-Вестфалия, където също се очаква закриване на завода, се събраха 3 хиляди души. "Поведението на General Motors показва страшното лице на капитализма", заяви премиерът на най-голямата федерална провинция Юрген Рютгерс, коментирайки провала на вече съгласувана сделка за Opel. Органът на германските делови кръгове "Ханделсблат" сравните взетото във вторник решение от General Motors за съдбата на неговата дъщерна компания с "торнадо, което премина през европейските центрове на Opel".

Източник: БГНЕС