Властите на Саудитска Арабия смятат да спрат да отглеждат някои селскостопански култури, заради икономия на вода, чиито запаси в пустинното кралство са ограничени, съобщава Arabian business, позовавайки се на министъра на водните запаси и електричество Абдулубин Абдул Рахман ал Хюсеин.

„Имаме план да спрем да отглеждаме всички култури, които изискват вода, за да пестим суровината", каза Хюсеин пред репортери по време на индустриалната конференция в Дубай.

Министърът отбеляза, че към тези селскостопански култури се причисляват пшеницата, соята и фуражните култури. Той обаче не уточни кога страната ще спре с добива.

Според Хюсеин по-целесъобразно ще бъде закупуването на пшеница зад граница или засаждането на култури, нуждаещи се от повече вода, на терени зад пределите на Саудитска Арабия.

Ежегодно страната се нуждае от 2.6 млн. т. пшеница и както уточниха от правителството миналата година, до 2016 г. кралството ще мине изцяло към внос на пшеница.

Подобно и на други богати държави от Персийския залив, Саудитска Арабия изкупува чужди ферми в Азия и Африка, за да си подсигури продоволствените запаси, след като инфлацията почти удвои цените на храните през последната година, пише РИА Новости.