По-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, ръст на реализираните обеми и 10% повече запитвания в сравнение с тези през септември сочат данните на КредитЦентър за изминалия месец октомври.

Движение нагоре отбелязва и процентът финансиране, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври 2009, е възрастта на кредитополучателите.

Ръстът на средния размер, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на засилената активност от една страна и на все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти.

Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи - за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80% от цената на имота.

Ръстът на обемите беше стимулиран изцяло от поведението на банките - телевизионните реклами върнаха на пазара част от изчакващите клиенти, които направиха по-детайлно проучване на възможностите за покупка на жилище.

Запитванията през октомври са с 10% повече от тези през септември, като 80% от тези потребителите отговарят на условията, поставени от банките, което е знак за повишилата се в резултат на кризата финансова култура на българина.

С ипотечен кредит през октомври са се купували предимно имоти за първо жилище, макар да нараства и процентът на българите, които живеят в чужбина и използват възможността да направят добра инвестиция във време на ниски ценови нива и голямо предлагане. Това най-често са живущи в развитите западни страни като Великобритания, където сериозно се усеща края на кризата, което освен ясна перспектива за очакваните събития у нас, дава на тези клиенти и спокойствие за техните доходи.

ГрадСреден размер на изтеглените кредити в евроСъотношение в евро/лева %София41 47590/10Варна36 21076/24Бургас31 90075/25Пловдив27 28079/21

Всичко това доведе до ръст на основните показатели, но според консултантите на КредитЦентър е и ясен знак за повишаване на финансовата култура на потребителите в резултат на кризата. Съотношение евро/лева за страната вече е 80/20 в полза на еврото, като в София, където се реализират и най-голям дял от ипотечните кредити, той достига 90/10.

Младите продължават да бъдат по-активни на пазара на ипотечни кредити. Според агенциите за недвижими имоти пенсионерите са активни на имотния пазар, но основно като продавачи и участници в двойни сделки.

Младите с характерния за възрастта си оптимизъм показват по-висока решителност при вземането на решения и често за кратко време успяват да сключат изгодна сделка. Обективно погледнато, по-голям процент от тях имат и по-добри перспективи за доходите, в общия случай поради по-доброто образование и възможността за получаването на кредит с по-дълъг срок.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛИЕНТИТЕ ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИВъзраст% от 1.10 до 31.1018 - 25 г.5,9%26 - 35 г.58,4%36 - 45 г.25,9%Над 45 г.9,8%

* данните са на КредитЦентър