Водещият производител на мобилни телефони в света Nokia, съобщи, че изтегля 14 милиона дефектни зарядни, произведени от подизпълнител тази година, предаде АФП.

Изтеглянето се отнася за "около 14 милиона зарядни по света", съобщи говорителят на компанията Джеймс Етеридж. Нокия съобщи, че зарядните може да предизвикат токов удар и ще бъдат заменени безплатно. Финландската компания обяви в комюнике, че "няма информация за инциденти или наранявания, предизвикани от зарядните". Етеридж заяви, че изтеглянето се отнася за Китай, Великобритания, Бразилия, Аржентина и някои други страни.

Nokia съобщи, че потенциално опасните зарядни са модели AC-3E и AC-3U, произведени между 15 юни 2009 и 9 август 2009 г., както и модел AC-4U, произведен между 13 април 2009 и 25 октомври 2009 г.

Зарядните AC-3E са били продавани в Европа, а другите два модела са се разпространявали в Северна и Латинска Америка. И трите модела са били произведени от подизпълнителя BYD. Клиентите могат да проверят дали зарядното им е потенциално опасно на сайта на компанията.

Източник: БГНЕС