Американците получават прекалено много пари в сравнение със служителите в другите държави, които вършат същата работа. За да се върне баланса в световната икономика, тази огромна разлика трябва да се стопи, пише breakingvews.com, цитиран от CNN.

Разбита се, американците винаги ще получават повече от колегите си във Виетнам или Молдова. Те се възползват от по-доброто обучение, по-добрата инфраструктура и наличието на повече капитал в тяхната държава, което ги прави и по-продуктивни. Въпросът обаче е колко по-високи трябва да бъдат заплатите им и не трябва ли да има лимит?

Отговорът зависи от две неща: разликата в продуктивността в производството на стоки, които могат да бъдат продадени зад граница и количеството на тези стоки.

Един индикатор в САЩ е безработицата. Загубените 7.3 милиони работни места са повече от тези при рецесията през 1980-82. Това до голяма степен е отражение на резкия спад на БВП, но има и още нещо - рецесията показа, че много американски работници получават повече пари, отколкото реално струват.

Много дейности в САЩ бяха аутсорснати в други държави и в момента се вършат от служители, които получават много по-малко.

Друг индикатор е огромният търговски дефицит на САЩ. Защо вносните стоки имат такива атрактивни цени? Едното от обясненията е, че работниците в САЩ, които произвеждат американските стоки са прекалено скъпи.

За да се постигне глобален баланс в заплащането, възнагражденията на американските служители трябва да се намалят с около 20%, се казва в статията. Ако разликата в заплатите продължи да бъде на сегашните нива, може да се стигне до нивото на безработицата от 30-те години.