20 349 души от 20 страни, представляващи 63 процента от населението на нашата планета, критикуват САЩ и Китай за мерките, които взимат в борбата срещу климатичните промени. Това сочат резултатите от допитване до общественото мнение, осъществено от организацията Уърлд пъблик ъпиниън /World Public Opinion.org/ в периода април -май тази година, предаде Франс прес.

Едва 34 процента от участниците в допитването смятат, че Китай взима адекватни мерки в борбата с климатичните промени. 42 процента имат негативно мнение към мерките, взети от Пекин.

Едва 39 процента от участниците в анкетата мислят, че САЩ действат адекватно в борбата с глобалното затопляне. 41 процента са на противното мнение.

Допитването показва, че 6 от страните, участвали в анкетата, имат доста негативно мнение относно политиката на Китай за борба с климатичните промени. Това са Франция, Великобритания, Германия, САЩ, Южна Корея и Египет. Тяхното неодобрение спрямо Китай е съответно от 74, 73, 72, 69 и 58 процента.

Политиката на Китай срещу климатичните промени се одобрява от Пакистан /93 процента/, от Нигерия /69 процента/, от Кения /64 процента/ и от Индонезия /55 процента/.

Относно САЩ 6-те страни, които хранят най-голямо неодобрение към мерките на Вашингтон за борба с климатичните промени са Египет, Великобритания, Франция, Пакистан, Турция и Германия. Там е неодобрението е съответно 68, 65, 62 и 56 процента.

Нигерия, Кения, Индонезия, Южна Корея и Индия подкрепят "климатичната политика" на Вашингтон.

Резултатите от допитването са оповестени преди визитата на президента на САЩ Барак Обама в Китай, която ще бъде в периода 16-17 ноември.

В допитването участниците от 20-те държави са оценявали и как Китай и САЩ спазват правата на човека. 9 страни съдят много строго Китай в тази насока. Това са Франция /88процента/, Германия /88 процента,/ Южна Корея /87 процента/, САЩ /86 процента/, Великобритания /86 процента/ и Полша /80 процента/.

Пакистан /91 процента/, Нигерия /77 процента/ и Кения /67 процента/ обаче смятат, че Китай спазва правата на човека.

Пакистан /79 процента/, Египет /68 процента/, Турция /70 процента/ и Ирак /60 процента/ смятат, че САЩ също нарушават правата на човека.

Мнозинството от анкетираните и от 20-те страни /77 процента/ смятат, че САЩ прибягват до заплахата за употреба на сила, за да постигнат своите цели. 46 процента от анкетираните от всички 20 страни мислят, че Китай също си служи с подобна заплаха.

Източник: БТА