Една година в колеж в САЩ струва средно 26 273 долара. Не всичко колежи обаче са толкова скъпи, а някои евтини колежи всъщност са доста уважавани.

САЩ са предпочитана дестинация за обучение за много български кандидат-студенти. На тяхното внимание предлагаме няколко колежа, където годишното обучение излиза под 5 000 долара (а в някои е дори безплатно) и имат добра репутация:

Berea College, Кентъки

Обучението е безплатно. Уловката: студентите трябва да работят между 10 и 15 часа на седмица в кухнята или общежитието.

Brigham Young University в Юта

Обучението е 4 290 долара, а за представители на църквата на мормоните е 2 145 долара.

Уловката: Тъй като колежът се спонсорира от църква, дисциплината е повече от желязна: колежаните подписват декларация, че няма да пият алкохол, да пушат или да живеят заедно с представител на другия пол докато трае обучението им. Много компании обаче, избират бъдещи служители точно тук, защото завършилите този колеж имат репутацията на сериозни и отдадени на работата си хора.

Copper Union, Ню Йорк

Колежът в Манхатън е безплатен, но трудно приема студенти. Те имат толкова много за учене, че не им остава никакво свободно време. Тук се предлагат едни от най-добрите програми по архитектура, инженерство и изкуства.

Университетът на Северна Каролина

Това е най-старият щатски университет. Предлага над 50 специалности. Списание Princeton Review пише, че таксата е толкова ниска, че е грях. Най-високата такса за семестър е 1 932 долара или 3 865 долара за година. За съжаление това е само за жители на Северна Каролина. За останалите годишното обучение струва 21 753 долара.

Univesrity of Virginia

Приетите получават огромни стипендии (средно 12 400 долара на година на човек). Лошото е, че да те приемат е много трудно.

Rice University, Хюстън, Тексас

Годишната такса е 31 430 долара, но стипендията я покрива почти цялата. Университетът има добра репутация в техническите специалности.

Deep Springs College

Малкият колеж се намира на границата между Калифорния и Невада и приема 13 мъже на година. Те живеят заедно в кооперативна атмосфера. Рядко напускат колежа, който всъщност представлява една ферма, в която те работят, живеят и учат в продължение на две години. Колежаните не плащат нищо, нито за обучението, нито за настаняването. След като завършат, обикновено биват приети с охота от училища в Ivy League.

University оf Texas

50% от кандидатствалите са приети. Стипендиите са големи.