Американската автомобилостроителна компания General Motors продължава консултациите с европейските правителства, които са заинтересовани от съдбата на германския автомобилопроизводител Opel, като се надява на финансова помощ от тях. Това заяви днес в Лондон официалният говорител на европейското подразделение General Motors Europe, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"За преструктурирането на Opel е необходима финансовата подкрепа на всички участващи страни, включително на служителите и правителствата", каза говорителят, чието име не се посочва.

Тази позиция противоречи на изявленията, които ръководството на компанията направи по-рано, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Когато реши да отхвърли сделката за продажбата на Opel на канадската компания Magna International , General Motors обяви, че има достатъчно пари, за да гарантира дейността на германската компания.

При разработването на условията по сделката с Magna германското правителство обеща да предостави на канадския консорциум кредит от 4.5 млрд. евро.

"Сега преговаряме с правителството на Германия за изпълнение на проект за преструктуриране на Opel при условия, сравними с плановете на Magna", заяви говорителят на General Motors.

Представителят на компанията също така намекна, че американският автомобилостроител се надява да получи от Берлин кредит, подобен на обещания на Magna, допълва ИТАР-ТАСС.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле принципно не изключва възможността Берлин да предостави държавна помощ на Opel, като правителството може да участва и в план за преструктуриране на General Motors.

"Все пак не можем да кажем - за Magna направихме всичко възможно, защото носим отговорност за хората и местата, в които има заводи на Opel, а сега, при друг собственик, този въпрос няма да се обсъжда", заяви Шойбле пред германското списание "Виртшафтсвохе".

Източник: БТА