Създаването на Агенцията по безопасност и контрол на храните се отлага и тя няма да заработи от началото на следващата година, се разбра при отчета на ресорния министър Мирослав Найденов за стоте дни управление на ведомството. По думите на министъра до Нова година ще бъде готова структурата на агенцията, но в бюджета за следващата година средства за нейното създаване не са заложени.

Структурната реформа и създаването на тази агенция изисква финансови средства, които в тази си част от бюджета не могат да бъдат заделени, затова отлагаме предвиденото за 1-ви януари стартиране, до момента, в който тези средства бъдат осигурени, коментира министър Найденов.

Първоначалните планове на министъра бяха агенцията да започне да функционира от началото на следващата година. Точно колко ще ни струва тя обаче ще стане ясно в края на годината.

На този етап не може да се каже, "защото не е финализиран проектът, няма необходимите законодателни промени за него и не знам дали ще минат в парламента", посочи той.

При преизпълнение на приходната част на бюджет 2010 допълнителни пари ще се намерят, но никой не може да гарантира, че това ще се случи, коментира земеделският министър. Като цяло бюджетът на ведомството е редуциран с 32 процента, което поставя не само агенцията, но и други дейности под въпрос.

Източник:БТА, Снимка: БГНЕС